Két amerikai szenátor ezen a héten olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, amely kriminalizálhatja az első alkotmánymódosításhoz fűződő jogokat, míg az Egyesült Államok főorvosa hivatalosan felszólította a technológiai vállalatokat, hogy adják át a közösségi médiaplatformokon „COVID-19 félretájékoztatást” közzétevő szervezetekre és egyénekre vonatkozó adatokat.

A héten két hírből kiderül, hogyan tervezi a szövetségi kormány a COVID „félretájékoztatást” bűncselekményként kezelni, és milyen szerepet játszanak majd a technológiai vállalatok a „bűnözők” üldözésében.

A törvényjavaslat terjesztett védelmet nyújtana a technológiai vállalatoknak, és lehetővé tenné a Kongresszus számára, hogy „legalizálja” a cenzúrát és kriminalizálja a szólásszabadsághoz való első alkotmánymódosítás szerinti jogot.

Itt egy sajtóközlemény a törvényjavaslatról:

„Ben Ray Luján (D-N.M.) és Chris Murphy (D-Conn.) amerikai szenátorok, mindketten az amerikai szenátus Egészségügyi, Oktatási, Munkaügyi és Nyugdíjbizottsá-gának tagjai, szerdán törvényjavaslatot terjesztettek elő, hogy foglalkozzanak a félretájékoztatás és dezinformáció által a közegészségügyre jelentett fenyegetéssel, amint azt a COVID-19 világjárvány során

 elterjedt téves jelentések is bizonyították.

„A közegészségügyi tájékoztatás előmozdításáról szóló törvény támogatná az Egyesült Államok Egészségügyi és Emberi Szolgálatok Minisztériumának és a külső érdekelt feleknek a közegészségügyi vészhelyzet során a félretájékoztatás hatékony kommunikációja és kezelése érdekében tett erőfeszítéseit.”

Íme, mit mondott Murphy a törvényjavaslatról:
„A világjárvány során a félretájékoztatás hatása pusztító volt. A pletykák és összeesküvés-elméletek a maszkok hatékonyságáról vagy a vakcinák biztonságosságáról még mindig burjánzanak a közösségi médiában, ami több ezer halálesetet okoz, amelyek megelőzhetők lettek volna.

„Ez a jogszabály segíteni fog nekünk a félretájékoztatás bölcs kezelésében és a tudományosan megalapozott egészségügyi információk hatékony terjesztésében, különösen a COVID-19 elleni küzdelem folytatása és a jövőbeni közegészségügyi vészhelyzetekre való felkészülés során.”

Más szóval, a szövetségiek részletes információkat kérnek a „félretájékoztatásnak kitett” lakosságról, ami lehetővé teszi számukra, hogy meghatározzák, ki mit olvas, és megtudják a nevüket.

A New York Times „The surgeon general calls on Big Tech to turn over Covid-19 misinformation data” című cikkének utolsó bekezdésében megtudjuk, hogy a szövetségi kormány arra kéri a polgárokat, hogy „osszák meg” a „félretájékoztatással” kapcsolatos információkat.

„Arra kérünk mindenkit, aki releváns bizonyítékokkal rendelkezik – az eredeti kutatásoktól és adatsoroktól kezdve a félretájékoztatás közegészségügyben betöltött szerepéről szóló személyes történetekig -, hogy ossza meg velünk” – mondta Dr. [Vivek] Murthy.”

A Times szerint:
„Biden elnök főorvosa csütörtökön hivatalosan felkérte a főbb technológiai platformokat, hogy osszanak meg információkat a COVID-19 félretájékoztatás mértékéről a közösségi médiában, a  keresőmotorokban, a crowdsourcing platformokon, az e-kereskedelmi platformokon és az azonnali üzenetküldő rendszerekben. 

 

„Arra kérünk mindenkit, aki releváns bizonyítékokkal rendelkezik – az eredeti kutatásoktól és adatkészletektől kezdve a félretájékoztatás közegészségügyben betöltött szerepéről szóló személyes történetekig -, hogy ossza meg velünk azokat” – mondta Murthy.””