március 25-én a TASS arról számolt be, hogy a Sputnik Lightot gyártó orosz Pharmasyntez gyógyszergyár nirmatrelvir és ritonavir kombinációján alapuló COVID-gyógyszer gyártására jelentkezett. 2021 végén az orosz egészségügyi minisztérium felvette ezt a gyógyszerkombinációt a jóváhagyott COVID-kezelések listájára. A „Nirmatrelvir és ritonavir” egy vírusellenes gyógyszer, amelyet a Pfizer fejlesztett ki Paxlovid márkanéven. 

A Big Pharma behemoth a világ több tucat generikus gyógyszergyártójával lépett partnerségre annak érdekében, hogy 95 országot lásson el a gyógyszerrel, ami állítólag 90%-kal csökkenti a COVID miatti kórházi kezelések számát a „magas kockázatú” egyének esetében. A Pfizer, amely alkut tárgyalt az ENSZ által támogatott Medicines Patent Pool-lal (MPP), nem kap jogdíjat a Paxlovid generikus verzióinak eladásából. Mert a Pfizert érdekel.

Novemberben az orosz kormány jóváhagyta a Pfizert a Paxlovid oroszországi klinikai vizsgálatainak lefolytatására. A Pfizer a közelmúltban leállított minden oroszországi klinikai vizsgálatot, válaszul az ukrajnai „különleges műveletre”.

 

Nem világos, hogy a Pharmasyntez egyáltalán rendelkezik-e hivatalos felhatalmazással a Pfizertől a Paxlovid általános verziójának előállítására. Tavaly a Gilead pert indított az orosz kormány ellen, amiért engedélyt adott a Pharmasynteznek a remdesivir, egy másik „biztonságos és hatékony” COVID-kezelés előállítására. Amit azonban tudunk: semmi sem akadályozza meg Oroszországot abban, hogy a Pfizer tablettákat terjessze – még példátlan szankciók sem. Ez az igazi elkötelezettség.

BIZTONSÁGOS ÉS HATÉKONY… HIV-KEZELÉS?

A médiában megjelent hírek szerint a Paxlovid varázslatos COVID-ellenes tulajdonságai a gyógyszer egyik kulcsfontosságú összetevőjének, a ritonavirnek tulajdoníthatók, amely „egy HIV-fertőzés kombinált kezelésében általánosan használt gyógyszer”. (Ez teljesen logikus. Végül is az AIDS és a COVID között sok a közös.)

A Pfizer újracsomagolta a Ritonavir HIV/AIDS gyógyszert (nirmatrelvirrel) „Paxlovid” néven, az új Covid-kezelésükön. Az első orális vírusellenes kezelés a COVID-19 ellen, amelyet az FDA jóváhagyott.

Furcsa módon a gyógyszer valójában… HIV-1 gyógyszerrezisztenciához vezethet?

Mi a fene folyik itt?

Valószínűleg semmi.

A Pfizer törődik vele. Mivel a Paxlovid szerte a világon megjelenik a gyógyszertárak polcain, néhány paranoiás vagány olyan kutatásra hívta fel a figyelmet, amely szerint az adenovírus 5 (Ad5) alapú vakcinák növelhetik a HIV-fertőzés kockázatát. Mely vakcinák alkalmazzák az Ad5-öt? Találd ki.

Érdekes tény: a kutatók küzdöttek egy adenovírus-alapú HIV-vakcina létrehozásával, de bármilyen okból is, az oltóplatform varázslatként működött a biztonságos és hatékony COVID-oltások kidolgozásakor.

Oroszország és Kína jóváhagyta a Pfizer tablettát a COVID kezelésére

Russia & China approve Pfizer pill to treat “COVID”