ENERGIASZEKTOR

Olajfinomítók hirtelen, egymás után kapnak lángra szerte a világon.. de ami a lényeg, hogy ennek ürügyén LEÁLLNAK!!!!  Ez természetesen befolyásolja az energiaellátást és főleg az árak emelkedését. 

Úgy kell ez a háború, mint egy falat kenyér. Lehetőséget ad sok mindenre, amire békeidőben nem kerülhetne sor.

2021. december 5.  Olaszország

Nagy tűz ütött ki az Eni olajfinomítójában Livornóban

A tűzazután tört ki, hogy robbanás történt az üzemben. Az ok jelenleg ismeretlen és kivizsgálás alatt áll. 

2021. december 30.  Németország

Tűz egy biogázüzemben Nörvenichben

2022. február 26.  Ukrajna

Tűz egy rovenki olajraktárban történt robbanás után

Február 28.  Ukrajna

Egy rakéta lerombolt egy olajtárolót Vaszilkivben  VIDEO

Március 5.  Ukrajna

Tűz az Astra olajtárolóban Csernyihivben

Március 7.  Ukrajna

Tűz egy luganszki olajtárolóban

A Luganszki Népköztársaság Népi Milícia jelentése szerint tűz ütött ki egy olajtárolóban egy ukrán Tocska-U rakétacsapás után.

Április 1.  Oroszország

Kigyulladt egy olajraktár Belgorodban

Belgorodban kigyulladt egy olajraktár, a mentők a helyszínen vannak – közölte Gladkov regionális kormányzó.  A dolgozókat evakuálták a belgorodi olajraktárból, ahol a tűz kitört; sérültekről vagy halálos áldozatokról nem érkezett jelentés. A belgorodi olajraktárban keletkezett tüzet két ukrán helikopter légicsapása okozta, amelyek alacsony magasságban repültek Oroszországba – közölte a régió kormányzója. Belgorodban nyolc, egyenként 2000 köbméter kapacitású üzemanyagtartály ég, és fennáll a veszélye annak, hogy a tűz további nyolc tartályra is átterjed – közölték a katasztrófavédelmi szolgálatok.

 

Április 15.  Ukrajna

Támadás érte az utolsó ukrán olajfinomót

Heves tűz az Ivano-Frankivsk elleni rakétatámadások után, feltehetően egy olajfinomítót ért támadás. Az Ivano-Frankivsk-i Nadvoryansky finomító az utolsó működő olajfinomító volt Ukrajnában.

Április 25.  Oroszország

Nagy tűz ütött ki az oroszországi Brjanszkban, az olajraktárban.

A Reuters szerint Oroszország hétfőn bejelentette, hogy kivizsgálja annak a nagy tűznek az okát, amely a hajnali órákban robbant ki az ukrajnai határtól 154 km-re (96 mérföldre) északkeletre fekvő Brjanszk város olajtárolójában.

Június 10. Amerika

Az egyik legnagyobb amerikai cseppfolyósított földgázt (LNG) előállító létesítmény Texasban legalább három hétig nem üzemel, miután robbanás és az azt követő tűz történt – jelentette a Reuters.

A Freeport LNG üzemeltetője számára, amely az USA-ban az LNG-feldolgozás mintegy 20 %-át biztosítja, ez azt jelentené, hogy legalább egymillió tonna LNG nem jutna el a piacra.

Európával kapcsolatban hiánytól tartottak: a Freeport LNG-exportjának 68%-a az elmúlt három hónapban az EU-ba és az Egyesült Királyságba irányult. Az európai gázárak csütörtökön akár ötödével is emelkedtek.

(Bloomberg) – Egy robbanás, amely hetekig zárva tart egy jelentős amerikai cseppfolyósított földgáz-export terminált, leállítja Európa létfontosságú szállítását, amely már amúgy is bizonytalansággal küzd az Oroszországból érkező üzemanyag-áramlás körül. A texasi Freeport LNG-kiviteli létesítmény legalább három hétig zárva marad a szerdai tűzeset után – közölte a cég szóvivője. Az Egyesült Államokból érkező tengerentúli gázszállítmányok csaknem egyötöde a terminálon keresztül ment a múlt hónapban.

 

Június 15.  Magyarország

Kigyulladt a Mol százhalombattai finomítója, hetekre leáll egy üzem

https://www.portfolio.hu/uzlet/20220614/tuz-volt-a-mol-szazhalombattai-finomitojaban-leallt-egy-uzem-550663

Kisebb tűz ütött ki a százhalombattai Dunai Finomító atmoszférikus és vákuumdesztillációs-2 (AV-2) üzemében kedden hajnalban, a személyzet és a létesítményi tűzoltóság szakemberei rövid idő alatt eloltották a lángokat, személyi sérülés és környezeti kár nem történt.

Június 18.  Kína

Nagy robbanások után tűz ütött ki a sanghaji petrolkémiai komplexumban

https://index.hu/kulfold/2022/06/18/sanghai-kina-petrolkemiai-uzem/

Június 19.  Ausztrália

Erőteljes tűz ütött ki egy erőműben az ausztráliai Yolla városában, Új-Walesben

ÉLELMISZERIPAR

Ugyanez a jelenség figyelhető meg az élemiszeripar területén

Február 22. 

Robbanás és tűz a Shearer’s Foods-ban

Több dolgozó kórházba került egy olyan élelmiszer-feldolgozó üzemben történt robbanás után. A robbanás a Shearer’s Foods-ban történt Hermistonban, egy mezőgazdaságilag gazdag kelet-oregoni városban. A robbanás halálos áldozatairól nem érkezett jelentés, de az üzemben keletkezett kár mértéke és jövője nem volt világos.

A város illetékesei aggódnak, hogy a tűz milyen hatással lehet a közösségre és a helyi gazdaságra. „Úgy tűnik, minden azt jelzi, hogy ez nagy veszteség lesz, és nem tudjuk, hogy az anyavállalat mit fog tenni” – mondta a Hermiston City menedzsere, Byron Smith a Tri-City Heraldnak. „De tudjuk, hogy nagyjából 400 ember dolgozott ott, tehát nagy hatással lesz a közösségre.

https://newstalk870.am/update-shearers-snacks-fire-in-hermiston-closes-plant-for-now/

Február 23.

Maricopa Food Pantry – több mint 50 000 fontnyi élelmiszer pusztult el a tűzben

Egy helyi élelmiszerkamra újjáépítésén dolgozik, miután az egyik utánfutójában kitört és gyorsan másokra is átterjedt tűz több mint 50 000 font élelmiszert semmisített meg. Shoaf szerint a tűz nagyjából 15 000 font húst és 40 000 font konzervet és egyéb árucikkeket pusztított el. A pusztító veszteség megzavarta a nonprofit szervezet azon képességét, hogy heti rendszerességgel élelmezhesse az általa kiszolgált 1200 családot.

https://eu.azcentral.com/story/news/local/arizona/2022/03/30/food-pantry-seeks-recovery-after-fire-destroys-over-50-000-pounds-food/7226896001/

Március 21. 

Hatalmas tűz ütött ki Chernihivben az Ivan Mazepa utcai kereskedelmi területeken és raktárakban

Március 31.

„Rio friss” Dél-texas legnagyobb hagymaraktára jelentősen megrongálódott a tűzben

Egy szerkezeti tűz jelentős károkat okozott a dél-texasi frisshagyma-csomagoló létesítmények nagy részében. Március 31-én tűz ütött ki a Rio Fresh Inc. texasi San Juan raktárában és csomagolásában. A cég szerint „masszív tűz” ütötte fel a fejét a Rio Fresh hagymacsomagoló üzemében. A Rio Fresh alkalmazottai és családja biztonságosan evakuálhatták a létesítményt. A Rio Fresh számos texasi termesztésű terméket termeszt, csomagol és szállít, beleértve a Texas 1015 édes hagymát, káposztát, kelkáposztát, zöldeket és dinnyét. A Texas International Produce Association (TIPA) közleménye szerint, mivel a Rio Fresh a szezon közepén szüretelte a hagymát, munkatársai „a közösséggel együtt dolgoznak, hogy meghatározzák a folytatási terveket… bőséges terméssel állunk szemben”. A cég újjáépítést tervez. 

Fire damages Rio Fresh onion warehouse facility

Március 25.

A Walmart teljesítési központ nem nyílik meg újra a márciusi hatalmas tűz pusztítása után

A teljesítési központ bezárása 1132 alkalmazott munkáját érintheti, akik még nem fogadtak el alternatív pozíciókat a vállalatnál. A Walmart közleménye szerint a 9590 Allpoints Parkway szám alatti teljesítési központ túlságosan megsérült ahhoz, hogy a belátható jövőben újra megnyíljon

Április 13. 

Bezárni kényszerül a salinasi Taylor Farms a pusztító tűzeset után

Tűz pusztította el a kaliforniai Salinasban található Taylor Farms feldolgozóüzem egy részét, éppen akkor, amikor a vállalat áthelyezte a termelést a sivatagi termesztő régiójából Dél-Kalifornia és Délnyugat-Arizona területére. A tűz okát nem hozták nyilvánosságra.

 A Taylor Farms jelenleg a világ legnagyobb frissen vágott zöldségek feldolgozója

https://eu.thecalifornian.com/story/news/2022/04/14/salinas-california-taylor-farms-building-total-loss-after-large-fire/7323741001/

Június 13. 

Kigyulladt a festive Food LLC

Újabb csapás az amerikai élelmiszerpiacon: hatalmas tűz ütött ki a festive Food LLC élelmiszerüzemében a wisconsini Waupakában

Május 30.

Tűz ütött ki az ország egyik legnagyobb tojástermelő üzemében

A minnesotai Howard Lake-ben található Forsman Farmon szombaton késő este kigyulladt egy istálló, amelyben több tízezer csirkét tartottak.

A Forsman Farms szerint, amely több mint hárommillió tojást szállít az ország legnagyobb kiskereskedőinek, a tűz oka egyelőre rejtély, mivel a nyomozók a helyszínen vizsgálják, hogyan gyulladt ki az istálló.